ЕЛА В СТРАНАТА
НА ИСТИНСКИ СВОБОДНИТЕ

сряда, 23 декември 2009 г.

Търсят ново Слънце


Стартира най-големият ускорител на частици, който трябва да създаде трайна антиматерия

С грандиозен експеримент учените спасяват хората с нов източник на енергия

Робърт Аймар, генерален директор на ЦЕРН
Ускорителят има потенциал и сила да промени нашето виждане за Вселената изцяло. Той е продължение на любопитството ни към това колко стар е светът.

Мястото на колайдера 
ФОТО ЦЕРН и АП
Съществува ли антиматерия, която е способна да унищожи света, както пише в романа си "Шестото клеймо" Дан Браун? Или ще бъде открит нов източник на енергия? Това са въпросите, на които се опитват да отговорят учените от Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН), които започнаха грандиозен експеримент вчера. 
Според най-катастрофичните реакции за техните опити е, че ще създадат стабилна черна дупка, която ще ни погълне. Учените от центъра дори са получавали смъртни заплахи да се откажат от опитите си, разказаха самите те. 
В търсене на нов източник на енергия, на началото на Вселената и на частицата Господ учените изстреляха вчера първите протони в 27-километровия пръстен на най-големия ускорител на елементарни частици в света, наречен Голям адронен колайдър (ГАК). Започна обратното броене до експеримента, при който в уникалното съоръжение за част от секундата трябва да се възпроизведат условията на Големия взрив, създал Вселената преди 13,7 милиарда години. 
Това обаче ще се случи на 21 октомври. Вчера първият протонен лъч, с близо 30 пъти по-ниска мощност от възможната, "обходи" гигантската тръба по часовниковата стрелка и в обратна посока, но без сблъсъци, за окончателна проверка на работата на свръхмощните електромагнити. 
Физиците по целия свят тръпнат в очакване на голямото събитие, когато миниатюрните сблъсъци на протоните в колайдъра, заровен на 100 метра под земята между Швейцария и Франция, трябва да дадат отговор на липсващото звено в Стандартния модел на елементарните частици, изграждащи нашия свят. Сблъсъците на частиците могат да "родят" материя. Така ще получим отговор вярна ли е теорията за съществуването на хипотетичната частица бозон на Хигс или частицата Бог, придаваща маса на материята. 
Учените се надяват също, че сблъсъците и отделяната при тях енергия ще доведат до "раздробяване" на атомите, за да се види от какво са "направени". 
Освен това опитите в ЦЕРН могат да разрешат една от най-големите загадки на нашия свят - къде е изчезнала антиматерията. Според общоприетата теория в момента на формирането на Вселената или на Големия взрив се е образувало еднакво количество материя и антиматерия. Ако бъде разрешен този въпрос, много учени смятат, че така ще се създаде "фабрика за антиматерия", при която ще се отделя огромно количество енергия. Ако успеем да разпределим отделяната енергия, можем да я натрупваме, създавайки нов източник на практически неизчерпаема енергия.
Откриването на начин да получаваме евтина антиматерия обаче може да стане и източник за създаването на бомби, многократно по-мощни от ядрените. "Съвременната наука познава едва 5% от Вселената, останалите 95% са "тъмна материя" и "тъмна енергия". Или материя, която не излъчва светлина", обяснява директорът на ЦЕРН Робер Аймар. "Не знаем каква е структурата на пространството и дали то наистина има само 4 измерения. Неизвестно е и защо има материя, но не и антиматерия", посочва още той.
При експеримента в Големия адронен колайдър с течен хелий ще се поддържа температура, почти равна на абсолютната нула - минус 271,3 градуса по Целзий. В тръбите в тунела ще се пускат един срещу друг два снопа протони, които ще се ускоряват практически до скоростта на светлината с мощна система от 1624 магнити. Или накратко, ще се възпроизведе това, което си представяме, че се е случило при Големия взрив. За обработка на информацията ще бъдат използвани над 100 000 компютъра в мрежа. 
Според някои учени опитите в ЦЕРН могат да доведат до откриване на тунел във времето. Или до нещо подобно на машина на времето. Според тази хипотеза освободената в колайдъра енергия ще бъде концентрирана в субатомна частица, в резултат на което ще настъпят изменения в "тъканта" на Вселената, изградена от пространство и време. Мощната енергия, която ще се образува в него, ще заключи времето в кръг.
Екип на "СТАНДАРТ"

Няма коментари: