ЕЛА В СТРАНАТА
НА ИСТИНСКИ СВОБОДНИТЕ

неделя, 10 януари 2010 г.

Един от най-видните историци на 20ти век влезе в затвора !




Дейвид Ървинг -  или липсата на правото на свободно изказване в днешно време .



Една от най-нашумелите истории в западните страни за последния месец бе осъждането на британския историк Дейвид Ървинг в Австрия. "Престъплението", което вкара Ървинг в затвора с 3 годишна присъда беше определено като "отричане на холокоста".
Малко хора знаят, че Дейвид Ървинг е един от най-видните историци на късния 20ти век и автор на много бестселъри относно втората световна война, холокоста и Адолф Хитлер. След като Ървинг изрази добре обосновани мнения в книгите си през 80-те, че официалната версия за тия събития е изфабрикувана от медии притежавани и контролирани от корпорации(практически всички големи вестници, телевизионни канали и радио станции, чийто послания стигат до нас ежедневно) и далеч от реалността, неговата кариера бе буквално унищожена от същите тия медии. Ървинг бе набеден за привърженик на Хитлер, а читателите му за неонацисти. От автор на бестселъри, Ървинг стана обществен враг в очите на мнозинството и Австрия издаде заповед за арестуването му, ако той има дързостта да стъпи на нейна територия. Смятайки това обвинение за нелепо и вярвайки в правото си на мнение и на свободно изказване, Дейвид Ървинг посети Австрия неколкократно и бе задържан от полицията през 2005г. Процеса прилючи миналия месец, Февруари 2006 и както вече споменах решението бе 3 години лишаване от свобода.
Становището на Дейвид Ървинг, което го вкара в затвора и което той в последствие отрече пред съда(вероятно с цел да се опита да се отърве от присъдата), но после потвърди отново е следното: събитията, който наричаме холокост(геноцида по време на режима на Хитлер) са крайно преувеличени и до голяма степен неверни. Дейвид Ървинг, както много други историци, смята, че Хитлеровия трети райх никога не е избил 6 милиона евреи. Според книгите на Ървинг газовите камери, за които се смята, че са били лобното място на толкова много хора, всъщност не са съществували. Много хора смятат това за налудничаво като се има предвид, че всеки телевизионен канал, радио станция, вестник или учебник по история потвърждава тия събития уверено, но така наречените отрицатели на холокоста твърдят, че всичко това са безпочвени фабрикации и не са плод на истински исторически труд. В действителност, наистина никога не са били намирани протоколи на немското правителство, които да потвърждават масовите убиийства на 6 милиона евреи и наистина, първото място на което се среща това число са медии, чийто собственици по случаийност или не, са от еврейски произход.
Причината присъдата на Ървинг да достигне такава популярност не се крие в това дали той е прав или не. Важното в случая е начина, по който човек е третиран единствено и само заради мнението което е изразил. Едно от фундаменталните човешки права при демокрация( а Австрия се смята за демократична държава) е правото на свободно изказване на мнение и разпространяването му чрез слово. Точно това е и цялото обвинение срещу Ървинг. Книгите му не съдържат нищо повече от един такъв израз на мнение под формата на писмено слово. Въпроса е защо един историк трябва да бъде арестуван и осъден заради труда си, вместо тезата му да бъде оборена публично, ако е толкова невярна. По какъв начин мнението на Ървинг наранява обществото, за да трябва той да бъден наказан със затвор, при условие, че в много случаи убийци се отърват без присъди? Самия Ървинг нарече присъдата "нелепа" и нарушаване на човешките права.
Еврейски равини и лидери от друга страна, приехa осъждането на Ървинг с голяма доза радост. Според тях, важното в случая е Ървинг да бъде пример за всички, които смятат, че холокоста може да бъде отричан. Добър въпрос да бъде зададен тук е, защо които и да е би смятал отричането на каквото и да е за престъпно. Един такъв период, в който много мнения са били престъпни е бил периода на Инквизицията на Римо-Католическата църква и едва ли някой човек със здравия си разум желае да се върнем към него. Всички сме чели за чудовищните мъчения, на които са били подлагани хора които са твърдели неща от рода на "Земята е кръгла", "Слънцето е център на системата ни, а не земята" и прочие. Интересно е според тия равини, каква точно е разликата между действията на църквата тогава и на Австрийския съд днес.
Последните новини относно Дейвид Ървинг са, че му е забранено да говори с репортери, поради "някои неща", които според Австрийските власти Ървинг е споменал, и които могат да бъдат основа на още обвинения срещу него.
Източници:

  • http://www.wienerzeitung.at/DesktopDefault.aspx?TabID=4082&Alias=wzo&cob=220367
  • http://www.expatica.com/source/site_article.asp?subchannel_id=52&story_id=27796&name= David+Irving+pleads+guilty+of+Holocaust+denial
  • http://www.eveningecho.ie/news/bstory.asp?j=175203078&p=y75zx3784&n=175203838
  • http://en.wikipedia.org/wiki/David_Irving

Няма коментари: