ЕЛА В СТРАНАТА
НА ИСТИНСКИ СВОБОДНИТЕ

вторник, 5 януари 2010 г.

Учените : Земното ядро играе и застрашително променя магнитното поле на планетата


Бързи промени във въртящия се момент на течното ядро на Земята влияят на магнитното поле на планетата и го отслабват, като въздействието е особено силно в някои региони на повърхността, сочи ново изследване, публикувано в научното списание "Нейчър джиосайънс" (Nature Geoscience). "Изненадващ е фактът, че в магнитното поле на Земята настъпват бързи, почти внезапни промени", казва Нилс Олсен, геофизик от датския Национален космически център и един от авторите на проучването.

Според него в течното ядро, разположено на дълбочина около 3000 км под повърхността и състоящо се главно от разтопено желязо и никел, се наблюдават резки промени. Именно това "море" около твърдото най-вътрешно ядро на Земята генерира електрическия поток, който създава магнитното поле на планетата. Промените са регистрирани въз основа на изключително детайлни и точни сателитни данни, събирани през последните 9 години, главно от спътника "Йорстед".

Флуктуациите в магнитното поле са били наблюдавани в няколко разположени далеч едни от други региони на Земята, посочват учените. През 200 г. например е имало промени в района на Австралия и Южна Азия. На следващата година те са били съсредоточени в Южна Африка. Подобни промени могат да доведат до предположението, че "геомагнитното поле е на път да се обърне", казва Миоара Мандя от германския Център за изследване на Земята в Потсдам, съавтор на проучването. Все пак магнитното поле на Земята се е обръщало неколкократно през последния милиард години, а процесът може да отнеме милиони, успокояват учените.

Отслабването на магнитното поле обаче има ясен негативен отпечатък, тъй като отваря атмосферата за натоварени космически частици. Сателитните данни сочат, че в засегнатите региони космическата радиация е проникнала до около 100 км над повърхността на планетата. Тя не влияе на температурата, но е в състояние да въздейства върху техническо оборудване като сателити, самолети и др., обяснява Олсен. Засега поне животът на Земята не е застрашен, но допълнително отслабване на магнитното поле може да се окаже опасно. Допълнителна яснота върху промените ще хвърли наследникът на "Йорстед" - "Суорм" (Swarm), състоящ се от три сателита, които ще мерят магнитното поле на планетата още по-детайлно и точно.

Няма коментари: