ЕЛА В СТРАНАТА
НА ИСТИНСКИ СВОБОДНИТЕ

сряда, 30 декември 2009 г.

Как да направим блога си още по-посещаван: социалните мрежи за споделяне на връзки в България

Това е третата статия от серията ми Как да направим блога си още по-посещаван, в която разглеждам как да използваме социалните мрежи за споделяне на връзки в България по техните специфики и възможности за популяризиране на блога ни.



Svejo.net:

Безспорно Svejo.net е най-голямата и най-влиятелна мрежа за споделяне на връзки в България, която е собственост наНетИнфо, най-голямата пък интернет медийна компания в България.

Споделените линкове в Svejo.net  се делят на Зелени и СвежиЗелен е всеки нов линк, а ако той събере минимален брой гласове на регистрирани потребители (анонимното гласуване там е от слабо значение), той става Свеж и се появява на главната страница наSvejo.net. В зависимост от дните, работни или почивни, минималния брой гласове за линк там, които трябва да събере до 2 денонощия, за да стане Свеж са от дузина до 3 дузини. Всяка Свежа връзка там може да получи стотици, а често и хиляди визити. Ако ваш линк остане Зелен – то той има минимум дузина посещения, та пак до хиляди визити (пример). В Svejo.net има възможност да добавите снимка, която да илюстрира темата в споделената връзка, както и възможност за добавяне на тагове за по-лесно намиране на връзката при търсене.

Освен това всеки потребител има седмичен рейтинг, който се сформира на база общия брой положителни гласове, които е получил от всички посетители, независимо дали са регистрирани или не, умножен по процента свежи статии, които е споделил, спрямо всичките постнати от него. Този рейтинг се изчислява за последните 168 часа на всеки 10 минути и ако попаднете в класацията, има голяма вероятност да посетят блога ви, който сте сложили в описанието на профила си. Тъй като вече е много трудно нов потребил да влезе в Топ 40 на Svejo.net само със споделени връзки от своя блог, съветвам всички да споделят и по някоя и друга връзка от любимите си сайтове.

Има и едно важно ограничение – не може да се споделят повече от 2 връзки в рамките на 60 минути от един източник, но дори да сте много продуктивни в блога си – това прави по 48 връзки на денонощие, което е май ви е абсолютно достатъчно.

В Svejo.net  има и специален уиджет, с който можете да увеличите популярността на блога си – поставил съм го в дясната колона на блога си и за него можете да прочетете в статията ми "Как да ползваме успешно Svejo.net widget за популяризиране на нашия блог".



Svejo.net е толкова мощна откъм трафик социална мрежа, че познавам блогъри, която ползват само нея – било защото нямат време за всички, било защото усилията, които ще положите за споделяне на една връзка към блога ви във всички останали мрежи, ще ви донесе десетки пъти по-слаб успех. Аз обаче винаги съветвам да се ползват и другите мрежи поради две основни причини:

-    споделянето на връзка към блога ви на възможно най-много места повишава пейдж ранга на блога ви;

-    индексирате се по-добре от търсачките (не само Гугъл) и така читателите достигат по-лесно до блога ви (дори да се е наложило да минат през клик през социалната мрежа за споделяне);

-    а също и вие никога не знаете откъде ще дойде редовен читател на блога ви...

В Svejo.net има място за всички – от сериозни политически и социални блогове, до фото блогове и всякакви шантави теми. Малко трудно обаче вървят там блогове на футболни теми.



Lubimi.com:

Сред останалите социални мрежи за споделяне на второ място поставям Lubimi.comLubimi.com също е собственост наНетИнфо, но тя е от по-друг тип, различна от Свежо и останалите. В нея потребителите споделят любимите си сайтове, респ. отделни статии/постинги от сайтове, като една връзка може да бъде любима на много потребители. Тук можете да споделяте статиите от блога ви катоЛюбими като добавите също описание и тагове. Няма обаче възможност за добавяне на снимка, но автоматично се появява скрийншот на статията от блога ви. Тук рейтингът е за връзки по брой любими, но дори никой да не си добави вашия блог, пак е достатъчно, че го има в този каталог на линкове, където всички търсят по ключови думи. Посещенията, които можете да получите от споделена връзка като любима, са средно над 20 за всеки любим линк до стотина.

В Lubimi.com можете да споделяте всякакви сайтове, но забавните вървят повече.



Pipe.bg:

На трето място по ефективност сред социалните мрежи е Pipe.bg.Pipe.bg е собственост на друга Топ 10 интернет медийна групировка в България – Икономедия. Сайтът е решен изключително оригинално, като са включени категории като Шашкащо, Чудестно, Весело, Тъжно и т.н. и е много шарено. Тук също имате възможност да добавяте снимка за илюстрация на споделената връзка, а прагът за преминава на една връзка от Нова къмПопулярна е 5-6 гласа. Възможност за гласуване имат обаче само регистрирани потребители. Може да добавяте и тагове. Визитите, които можете да очаквате към вашия блог са средно 10-20 на статия. В Pipe.bg вървят повече сериозните постинги и по-рядко фото блогове и клюки. Има ограничение за споделяне на връзки от един потребител към един източник – до 3 такива на денонощие (календарно, не за последните 24-часа).

Pipe.bg често раздава награди за своите потребители. Можете да прочетете как аз,Ванката, спечелих куп награди от Pipe.bg, а и как fen пък чак отиде до Египет.



Web-bg.com:

Почти същата ефективност като при Pipe.bg, но една идея по-ниска, се носи от социалната мреза за споделяне Web-bg.com, която поставям на 4-то място по ефективност. Тук няма възможност за добавяне на снимка, а автоматично се появява скрийншот на хоум-пейджа ви. Споделените линкове се групират по категории като Новини, Технологии, Забавление, Снимки, Видео и др, като върви всичко в съответните категории. Прагът за една новина да стане поулярна и да се появи на главната страница е 3 гласа, като няма ограничение за гласуване дали потребителят е регистриран или не. Няма никакви ограничения освен спазването на общите условия. При споделяне на връзка в Web-bg.com можете да получите около дузина визити на статия в блога си.



Ping.bg:

На пето място по ефективност поставям мрежата на Ping.bg. Тук също няма възможност да добавяне на снимка към връзката и също има конкретни категории. Визитите, които можете да получите към статия в блога ви е около 10 на статия. Прагът за преминаване на една новина от нова към популярна е два гласа, но се отчитат само регистрирани. Също така при клик връзките се отварят в хедър на Ping.bg, което малко разсейва потребителите от визията на блога ви. Тук основно вървят споделени връзки към авторски блогове. Ping.bg също имат специален уиджет за размяна на линкове между блогове, но не го ползвам, защото смятам, че повече заема място в блога ми такъв панел, отколкото носи ефективност.



Още две мрежи, които могат да ви донесат средно по десетина и повече визити на споделена статия:

  Uhaaa.net е социална мрежа, която все повече набира скорост – поне това констатирам от все повече споделените връзки там и увеличаващия се трафик оттам (мрежата стартира в края на 2008 година). При Uhaaa.net също има възможност за добавяне на снимка, обаче трябва да я ъплоуднете от компютъра си, а не можете да укажете линк от интернет. При Uhaaa.net само популярните връзки се показват на хоум-пейдж, като има акцент върху най-популярната за момента, а подът там за популярност е 4 гласа с гласуване от всички, без значение дали са регистрирани или не. В Uhaaa.net вървят както сериозни статии, така и за забавление.



И още една мрежа за споделяне на връзки, която използвам – NoviniteDnes.com. Тя е основно за споделяне на сериозни линкове и връзките за забавление, както пише и в условията им, не се допускат. Споделяйки в NoviniteDnes.com,можете да получите средно около 5 визити към статия. Тук няма възможност за добавяне на снимка, а и няма популярни статии, защото просто се изчаква одобрение от редактор, през който да премине връзката ви, но тя винаги е видима за посетителя.



Специално пък за тези от вас, които имат футболен блог, или просто понякога пишат за български или световен футбол (както за анализ на футболни срещи, така и просто клюки за футболисти и техния личен живот, или пък фенски снимки и видео), препоръчвам Ma4.bgMa4.bg е социална мрежа за футболни фенове и е собственост на Топ 5 интернет медийна фирма в България DarikWeb (тя притежава и спортния лидерGong.bg). В Ma4.bg има секция за споделяне на линкове, като новите връзки автоматично се появяват на хоум-пейдж. Няма възможност за добавяне на снимка към връзката, а също така единственото ограничение там е да не се споделят линкове към сайтове за футболни залози. Футболна статития, споделена в Ma4.bg, може да донесе десетки, та до стотици посещения на футболния ви блог.



Има и други социални мрежи за споделяне на връзки, които обаче вече не ползвам, защото с нищо или почти нищо не са допринесли за популярността на блога ми – защото или са слабо посещаеми, или защото не се поддържат – като Far.bg (много спам и чалга), Dao.bg (евентуално вървят там само неща, свързани с компютри), Ka4i.com (просто никой не ми е влязъл в блога при пробно качване), вече мъртвата и неуправлявана Qkooo.net.

Но има много активни и ефективни!

Та, дерзайте! :)

Няма коментари: