ЕЛА В СТРАНАТА
НА ИСТИНСКИ СВОБОДНИТЕ

събота, 2 януари 2010 г.

Седна


Седна
 
На 15.03.2004 световните осведомителни агенции предадоха информацията, че е открита нова планета в Слънчевата система, която е наречена от откривателите си СЕДНА, по името на ескимоска богиня на океана, създала морските обитатели. Всъщност планетата е била открита на 14.11.2003 от астрономите Майкъл Браун, Чад Тружило и Дейвид Рабиновиц, но откритието е оповестено на 15 март тази година. Седна е все още неофициалното име на този космически обект, за който тепърва ще се спори дали може да има статус на планета. Името, което му е дадено според международната класификационна система за имената на космическите тела е 2003 VB12. Откритието е направено с космическия телескоп “Спитцер”, който неотдавна беше изведен в орбита.

Според първоначалните данни Седна обикаля около Слънцето по силно изтеглена елиптична орбита, като прави едно пълно завъртане за 10500г. В своя перихелий тя се доближава до Слънцето на разстояние от 75 AU, а в своя афелий се намира на разстояние 240 AU от Слънцето.
(1 AU = 149 598 000 км., това е средното разтояние от Земята до Слънцето)

Понастоящем Седна се намира на разстояние 90 AU от Слънцето или 13 милиарда километра и се приближава към своя перихелий, в който ще бъде през 2075 г. От дистанцията на която се намира, Слънцето изглежда само като една по-ярка звезда (подобно на арт изображението най-горе)
Седна е с диаметър от приблизително 1800 км, което я прави най-големия обект от нашата Слънчева система открит след Плутон (за сравнение диаметъра на Плутон е 2250 км.). Може би най-интересната подробност открита досега за нея е цветът й – червен - доближаващ се по нюанси до този на Марс. Този цвят много озадачава учените и те се затрудняват да направят предположения за състава й. Едно завъртане около оста си планетата прави за 40 земни денонощия, а температурата на повърхността й е –240 градуса по Целзий. Поради бавна скорост на въртене около оста си, някои астрономи изказват преположения, че Седна може да има спътник, но това не може да бъде потвърдено преди най-мощния телескоп – Хъбъл – да направи своите наблюдения.
Астролозите се интересуват най-вече в кой зодиакален знак се намира Седна, затова ще кажa че в момента тя се намира на 18 градуса в знака Телец. Но дали ще оказва влияние в личните хороскопи и какво точно ще е то е тема, по която все още не може да се даде еднозначен отговор. На фигурата по-долу е показано разположението на Седна на фона на звездното небе през м.март 2004г., два часа след залеза на Слънцето в посока югозапад-запад. (уточнение - Седна не може да бъде наблюдавана с просто около или с любителски телескоп)


Статията е подготвена по материали на www.gps.caltech.edu

Няма коментари: