ЕЛА В СТРАНАТА
НА ИСТИНСКИ СВОБОДНИТЕ

понеделник, 15 март 2010 г.

Консумираме ГМО всеки ден без да го знаем ! Държавата си трае...В близо 8% от изследваните храни са открити ГМО над нормата

В 7.8% от изследваните през 2009 г. храни са открити генно модифицирани организми (ГМО) над нормата. Това съобщиха от столичната регионална инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Високо съдържание на ГМО е открито предимно в колбаси, шоколадови изделия и вафли, които съдържат соя или соеви съставки. В повечето случаи съдържанието на ГМО в тези продукти е било над 2%, а допустимата стойност е 0.9%.

ГМО има в 8 от 149 изследвани български храни и в 10 от 113 проби от вносни продукти, отчетоха от РИОКОЗ. Инспекторите обаче уточниха, че са проверявани само храни, които крият риск от високо съдържание на генно модифицирани организми като соя и соеви продукти, царевица и ориз. На етикетите само на 2 от тях е било отбелязано, че съдържат ГМО.

Обикновено в храни, в които се влага соев лецитин, може да се очакват следи от ГМО, обясни шефът на столичната хигиенна инспекция проф. Михаил Попов. Причината е, че соята се внася от страни, където ГМО са разрешени - САЩ, Аржентина, Бразилия.

Продуктите, които съдържат ГМО над допустимите стойности, се унищожават или се връщат оттам, от където са дошли, поясни проф. Попов. Около 50% от вноса на соя, който основно преминава през пристанищата във Варна и Бургас, се изследва, независимо че има сертификат, допълни главният държавен здравен инспектор Тенчо Тенев.

Той обясни, че в проверения китайски ориз и в детските храни няма ГМО. Многократно са се увеличили желаещите да изследват на частно дадени храни, обясни Любима Донкова, ръководител на Националната лаборатория за контрол на ГМО. В тези случаи една проба струва 125 лв.

До края на март инспекторите ще направят проверки на зеленчуковите борси и пазарите за нитрати в пресните зеленчуци. Нормите сега са 4500 мг нитрати на килограм, но след 1 април падат на 3500 мг на килограм, поясниха от РИОКОЗ. Тези норми са въведени при влизането на България в Европейския съюз (ЕС) и се спазват стриктно. Освен съдържанието на нитрати ще се следи и съдържанието на остатъчни количества от пестициди.

Няма коментари: