ЕЛА В СТРАНАТА
НА ИСТИНСКИ СВОБОДНИТЕ

неделя, 21 март 2010 г.

Кренвиршите – от месо? Да, бе, да!

„Откакто разбрах какво има в кренвиршите, избягвам да ги консумирам”, казва известен специалист по молекулярна биология. В тези колбаси няма ГМО, но за сметка на това има кожа, сланина, кокали и овкусители. Затова после се чудим защо кренвиршите имат такъв вкус.

Иначе в повечето цехове се спазва нагледна стерилност и чистота, всички са с бели престилки, маски, ръкавици – направо като хирурзи. А ножовете на мошините тракат, ли, тракат. И правят на неузнаваема пихтия всичко, което набуташ вътре.

Естествено месо няма. Няма и как да има, защото все пак кренвиршите са субпродукт и дори по рецепта е е задължително да има истинско месо. Затова някак си смешно и лъжливо звучат рекламите от типа – „Кренвиршите от месо…”.

В малотрайните колбаси има най-много 20 процента истинско месо, всичко друго са субпродукти. В някои се използва механично обезкостено месо, което е богато на мазнини при свинското, и пълно със сухожилия при птичето и говеждото.

Другата съставка е месокостен хомогенат – машинно обезкостено месо, което не се препоръчва за консумация от хора. То е пълно с костна тъкан, костен мозък и разрушена мускулна тъкан. Оттук тръгва и така наречената болест „Луда крава”.

Останалите 70 процента в кренвирша са вода. Така че разните му „Сачи”-та, „Народни”, „Кен” и прочие продават на българина 30 процента боклуци и 70 процента вода на уникална цена от 2 до 7 лева килограма.

Продуктът съдържа и други съставки, най-добрата от които е соята – до 3 процента според БДС. Има още нишесте, пълнители, които усвояват огромно количество вода, сол, която е в завишени норми за по-голяма трайност и оцветители.

Самите ензими и стабилизатори, които се добавят са много вредни за човешкото здраве и особено за малките деца, астматиците и болните от бъбреци. Някои от тях дори имат откровено канцерогенно действие и са забранени в много от „белите страни”.

„Не бих си хранил и кучето с подобни боклуци, пък и то не иска да ги яде” – това е само едно от многото мнения във форумите. В тях има съвети да ядете по-добре кучешка или котешка храна, отколкото кренвирши. И да завършим с нещо много показателно от форумите – „И труп, завит в родопско одеало да пуснеш, машината пак ще го направи на пихтия и ще отиде в кренвирша!”. Добър апетит!

Няма коментари: