ЕЛА В СТРАНАТА
НА ИСТИНСКИ СВОБОДНИТЕ

неделя, 21 март 2010 г.

Полицията бие по октоподите, но нехае за простосмъртните. Случаят Генади Димитров

Докато МВР се бие по гърдите, че излови трактори и октоподи, едно предполагаемо убийство остава не разследвано. Такъв е случаят на студента Генади Димитров, споминал се при повече от странни обстоятелства преди четири години.
Всичко започва на 7-ми декември 2005г., тогава студентът – 3 курс специалност „Логистика” в УНСС, заминава в Банско да празнува студентския празник с колеги. Около 23:30 в навечерието на 8-ми декември, Генади и компания влизат в дискотека „Оксижен”. Няма къде да седнат, затова ги настаняват до двама непознати. След два часа – около 1:30 сутринта, Генади съобщава на колегите си, че ще се прибере в хотела.
Само 10 минути след като си тръгва, в дискотеката влиза единият от непознатите, до които първоначално се е настанила компанията, и им съобщава, че Генади е паднал на площадката отвън. Колегите на момчето го намират в кома, изглежда, сякаш е паднал на площадка, която се намира на два метра под равнището на двора. Краката на младежа обаче се намират върху стълбите до въпросната площадка, а това няма как да се случи, ако той наистина е паднал отгоре. Последното се констатира и от медицинската сестра от „Спешна помощ”, която първа е пристигнала на мястото на произшествието.

Родителите на Генади
Родителите на Генади научават за инцидента в 12:30 на обед на 8-ми декември. Транспортират момчето до „Пирогов”, където лекарите се борят за живота му, но безуспешно – Генади почива на 4 януари 2006г.
Веднага след като се съвзема от трагедията, бащата на студента заминава за Банско. Там с ужас разбира, че полицаите изобщо не знаят за смъртта на сина му. Не е проведено разследване, не са разпитани свидетели, не е направен дори оглед на местопроизшествието. Понеже в РПУ-то били „много заети” щели да започнат разследване чак през февруари!
Под натиска на бащата – бивш офицер от армията, разследването в крайна сметка започва. Издирен е непознатият мъж, с който стоели на една маса, и който съобщил за „падането” на Генади.
Това е Александър К. – наркодилър. Той разказва, че Генади му поискал две цигари марихуана, и го помолил да ги свие. Двамата седнали на масичката в двора, където Александър свил цигарите и му ги дал. Генади трябвало да му плати 4лв., но му дал само 2. После Александър тръгнал напред, а Генади останал да се изходи по малка нужда до стената. Дилърът го предупредил да не падне на площадката, но миг по-късно чул вик, върнал се и го видял паднал точно там.
Защо Генади би излъгал колегите си, че се прибира в хотела, вместо да изпуши тревата с тях? Две цигари не са ли прекалено много за едно момче? След като Александър му е дал трева, защо по-късно такава не е открита у него?
Чак на 31 март полицията успява да издири другия мъж, стоял на масата с Александър К., при които седнали празнуващите студенти. Румен Н. от Плевен, също познат на униформените, заради наркотици и кражби.
На разпита той казва, че също е видял Генади в двора, и също го е предупредил да не падне от 2м. височина на площадката. Странното обаче е, че не е видял дилъра Александър, с който се познава, и с който само допреди минути е стоял на една маса в дискотека „Оксижен”, а според разказите им са били по едно и също време на едно и също място.
От РПУ-Банско отказват да образуват дознание по случая, поради „липса на данни за престъпление”. А с невъоръжено око се вижда, че разказите на двамата мъже, видели за последно Генади са изключително противоречиви и нелогични. Както и травмите на младежа, които са счупен череп отзад, отдясно на главата, както и огромна синина на окото, които няма как да се получат, ако младежът е паднал неволно – с лице или с гръб, и няма как, ако наистина е паднал неволно, краката му да се окажат на стълбите до площадката.
Бащата подава жалба в областната полиция и окръжна прокуратура на Благоевград, но и оттам му отказват да разследват случая. Чак през пролетта на 2007г. дирекцията на полицията в София прави заключението, че действията на полицаите от Банско са непълни и дават указания да се проведе разследване.
В Банско и Благоевград обаче отново отказват, основавайки се на експертиза, която дори не е валидна, а и експертът не е взел предвид положението на тялото при намирането му.
Вече няколко години родителите на Генади Димитров правят какви ли не опити да накарат полицаите да си свършат работата, а те редовно им отказват, с какви ли не извинения. Този случай малко ни напомня на случая „Борилски”, убийците на който бяха осъдени чак 10 години след убийството, заради нехайство и връзкарство в българските институции.
Остава ни само да се надяваме, че усилията на близките на Генади ще се увенчаят с успех и някой ден убийците му ще бъдат разкрити и заловени, а полицаите, които се правят на ударени – наказани.
Докато МВР ни замазва очите с видеозаписи по медиите на показни акции срещу мутри, неволите на обикновените граждани и бездействието на полицията по техните случаи продължават. Ако досега сте се самозалъгвали – един Цветанов пролет не прави! Случаи като този на Генади има много, доста от тях обаче не стигат до медиите. Наскоро Разкрития.ком писа и за друг абсурд на родната полиция – мъж лежи цял месец зад решетките, без да е извършил нищо.

Няма коментари: